Welke soorten relaties zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten relaties. Geen twee relaties zien er daardoor hetzelfde uit. Maar soms kunnen de labels en categorieën ervan ons helpen om ze beter te begrijpen. Want jouw band met je partner is waarschijnlijk niet dezelfde als die van iemand anders.
Interpersoonlijke relaties vormen een vitaal onderdeel van ons leven. Deze relaties kunnen van hecht en intiem tot afstandelijk en uitdagend variëren. Ongeacht de aard van de relatie, helpen de verschillende soorten relaties ook bij het vormen van je sociale ondersteuningsnetwerk. Iets dat voor zowel jouw fysieke als mentale welzijn van cruciaal belang is. Om deze relaties beter te begrijpen en nauwkeurig te bespreken, kan het nuttig zijn om iets meer te weten te komen over de verschillende soorten relaties die een persoon kan hebben.
Wat is een relatie?
Een relatie is elke verbinding tussen twee personen, die zowel positief als negatief kan zijn. Je kunt een relatie met een breed scala aan mensen hebben, waaronder familie en vrienden. Maar de uitdrukking ‘een relatie hebben’ wordt vaak aan romantische relaties gekoppeld. Een relatie hebben betekent ook niet altijd dat er van een fysieke intimiteit, emotionele gehechtheid en/of toewijding sprake is. Alle mogelijke relaties vallen veelal onder de volgende (soms overlappende) categorieën:
- Familie relaties, vriendschappen, bekenden, romantische relaties, seksuele relaties, werkrelaties, situatie-relaties.
De verschillende soorten liefdesrelaties
Dit zijn enkele van de verschillende soorten liefdesrelaties die je op een bepaald moment in jouw leven kunt ervaren:
Platonische relaties
Een platonische relatie is een speciale vriendschap waarbij er van een hechte en intieme band sprake is, maar zonder seks of romantiek. Deze relaties worden meestal door verbondenheid, genegenheid, begrip, respect, zorg, steun, eerlijkheid en acceptatie gekenmerkt.
Romantische relaties
Romantische relaties worden gekenmerkt door de aantrekkingskracht en gevoelens van liefde voor een ander persoon. Het gaat hierbij vaak om gevoelens van verliefdheid, intimiteit en toewijding. Romantische relaties hebben de neiging om in de loop van de tijd te veranderen. Aan het begin van een relatie ervaar je doorgaans sterkere gevoelens van passie. Maar na verloop van tijd beginnen deze gevoelens in intensiteit af te nemen. Naarmate de relatie vordert, ontwikkel je dan diepere niveaus van emotionele intimiteit en begrip.
Casual relaties
Bij casual of losse relaties gaat het vaak om dating relaties die met seks verbonden kunnen zijn. Dit echter zonder enige verwachtingen van monogamie of een verbintenis. Deze term is een beetje vaag en kan dan ook voor iedereen wat anders betekenen. Je zou hierbij aan one-night stands, seks vrienden of ‘friends met benefits’ denken.
Open relaties
Er hangt vaak een stigma rond de non-monogame relaties. Een open relatie is een soort consensueel polyamoreuze relatie waarin één of alle partners met andere personen seks of relaties hebben. De betrokken personen stemmen ermee in om in zo’n open relatie seks met andere individuen te hebben. Maar dit kan wel aan bepaalde voorwaarden verbonden zijn of beperkingen hebben. Deze open relaties kunnen in elk type liefdesrelatie plaatsvinden. Het maakt niet uit of deze casual is of dat je getrouwd bent.
Giftige relaties
Een giftige relatie is elk type interpersoonlijke relatie waarbij jouw emotionele, fysieke of psychologische welzijn op de één of andere manier ondermijnd of bedreigd wordt. Je voelt je bij dit soort relaties vaak beschaamd, vernederd, onbegrepen of niet ondersteund. Elk type relatie kan helaas giftig zijn. Dus dat geldt voor vriendschappen, familie relaties, liefdesrelaties of relaties op het werk. Als je een giftige relatie met iemand in je leven hebt, werk dan absoluut aan de creatie van sterke grenzen om jezelf zo volop te beschermen. Praat eventueel met een huisarts of psycholoog hierover. Of overweeg om de relatie zelfs geheel te beëindigen als het jou schade toebrengt.
Heb jij al een relatie?
Nu jij de verschillende soorten liefdesrelaties kent die er bestaan dan weet je nu ook of jij al een relatie hebt of niet. En nu je een redelijk begrip van de verschillende relatietypes hebt, kan dit jou ook helpen de verkeerde te vermijden en de juiste aan te trekken! Want net als iedereen verdien jij het soort liefde om daarmee een aangename relatie op te bouwen. Dit met iemand die dezelfde dingen wil als jij. Een persoon die toegewijd is aan het opbouwen van een fijne toekomst samen met jou.