Mijn partner is depressief: hoe zorg ik ervoor dat onze relatie goed blijft?

Het is vreselijk om iemand van wie je houdt zo te zien worstelen met zichzelf. Als je partner depressief is, kan dat ook een enorme impact hebben op jouw leven. Niet alleen op jouw leven, maar ook op jullie relatie. Leven met iemand die depressief is kan erg uitdagend zijn. Zo hebben ze vaak geen zin meer om iets te ondernemen, reageren ze vaak prikkelbaar of juist volkomen vlak. Misschien is er ook steeds minder affectie en merk je dat er steeds meer irritatie ontstaat. 

Het is niet gemakkelijk om je relatie goed te houden als er sprake is van depressie. Gelukkig zijn er wel enkele manieren waarop je dit voor jezelf gemakkelijker kunt maken. 

Schakel externe hulp in 

Niet alleen is het belangrijk dat je partner professionele hulp krijgt, maar het is ook goed als jullie samen hulp ontvangen. Bijvoorbeeld in de vorm van een relatietherapeut. Dit is een onafhankelijk persoon die er niet alleen is voor je partner, maar ook helpt bij jouw zorgen en vragen. Hierdoor krijg je meer inzicht in de situatie en misschien zelfs in de psyche van je partner, zodat je hier begripvol op kunt reageren en ook de handvatten aanleert die nodig zijn om hiermee om te gaan. 

Ga niet over je eigen grenzen heen 

Natuurlijk wil je je partner steunen, maar dat betekent niet dat je over je eigen grenzen heen moet gaan. Heeft je partner bijvoorbeeld geen zin om naar een verjaardag te gaan? Lukt dit simpelweg niet omdat hij zich niet prettig voelt? Dan is het goed om hem op dat moment te laten en hier begrip voor te tonen. Wel is het belangrijk dat dit niet betekent dat jij nergens meer heen kunt. Juist op dit soort momenten moet je soms ook voor jezelf kiezen en dan maar alleen gaan. Op die manier voorkom je dat je wordt meegezogen in zijn of haar depressie. 

Wees je er ook van bewust dat jij – hoe graag je ook wilt helpen – geen deskundige bent. Het is belangrijk om partner te blijven en geen therapeut te worden. Het beste wat je voor je partner kunt doen is hem of haar helpen bij het vinden van de juiste hulp. Een psycholoog in Den Haag weet precies wat er nodig is om de depressie te doorbreken of in elk geval de juiste tools aan te bieden. Jij ondersteunt en luistert waar nodig, maar laat het hierbij. Ook om jezelf in bescherming te nemen.

Toon affectie 

Het kan soms lastig zijn om je partner nog als partner te zien en niet als iemand die je moet helpen. Besef echter goed dat hij of zij juist op dit moment extra liefde en affectie nodig heeft. Laat zien hoeveel je van hem houdt. Juist nu hij het lastig vindt om van zichzelf te houden.

Vergelijkbare berichten