Weinig tot geen seks meer in je relatie? 3 tips om dit op te lossen

Laten we voorop stellen dat een relatie natuurlijk niet volledig draait om seks. Toch is het voor veel mensen wel een belangrijk onderdeel. Als er geen tot weinig seks is, kan dit voor frictie zorgen. Zeker wanneer het libido van de één lager is dan van de ander. Bijna elk stel krijgt hier mee te maken. De rek is er een beetje uit, het dagelijkse leven te druk of jullie zijn net ouders geworden. Het is niet zo vreemd als er periodes van minder seks zijn. Dit hoeft ook geen enkel probleem te zijn. Wanneer het een gezonde relatie in de weg staat, is het echter wél belangrijk om stappen te ondernemen. Maar hoe los je dit op? We zetten drie tips op een rij. 

1. Maak het fijner 

In veel gevallen is er een psychische oorzaak waarom er minder zin in seks is. Het is niet gek als je in een drukke of stressvolle periode even geen zin hebt. Dit gaat meestal vanzelf weer over als de drukte gaat liggen. Maar in sommige gevallen gaat het ook om de seks zelf. Als dit niet fijn genoeg is, is het niet zo vreemd als je er tegenop begint te kijken. 

Zo zien we vaak dat vrouwen na een zwangerschap minder zin hebben. Niet alleen door de slapeloze nachten, het veranderende lichaam en de drukte en stress dat een baby met zich meebrengt, maar ook doordat het wat gevoeliger kan zijn. Door hormoonschommelingen kan er bijvoorbeeld ook vaginale droogte ontstaan. Het is goed om hierover te praten. Te vertellen wat nodig is. Als er pijn ontstaat door droogte, kan een glijmiddel kopen bijvoorbeeld al de uitkomst bieden. Soms is het ook prettiger om langer de tijd voor voorspel te nemen. Praat erover. Dat helpt meestal echt wel. 

2. Probeer nieuwe dingen uit 

Hoe langer je geen seks hebt, hoe hoger de drempel wordt. Natuurlijk moet je niets tegen je wil doen, maar soms is het wel goed om echt eens tijd in te plannen en seks te hebben. Meestal valt het uiteindelijk echt wel mee en je zult merken dat hoe meer seks je hebt, hoe hoger je libido weer wordt. 

Het kan ook helpen om te experimenteren met nieuwe dingen. Onderzoek bij jezelf en je partner wat jullie graag zouden willen. Als je al jaren samen bent, heb je misschien een standaard ‘ritueel’ ontwikkeld. Dat kan een beetje eentonig worden. Door erover te praten en samen nieuwe dingen uit te proberen, blaas je zowel je seksleven als je relatie nieuw leven in.

3. Accepteer het 

Het is heel normaal om periodes van minder seks te hebben. Zeker als je al jaren samen bent. Meestal gaat dit vanzelf over en is het beter om dit tijdelijk te accepteren. Helemaal wanneer je ook weet wat de oorzaak is. Vergeet niet dat er heel veel wordt gesproken over een ‘normaal’ seksleven, maar dat dit echt voor iedereen anders is. Je hoeft niet elke week of elke dag seks te hebben. Zijn jullie allebei tevreden met minder? Dan is dit helemaal prima. Als je er minder druk op legt, zal de periode vanzelf weer verstrijken. 

Vergelijkbare berichten