Dit moet je doen bij twijfels in je relatie

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met twijfels in hun relatie. Op een gegeven moment kom je op een tweesprong te staan: ga je er nog voor of zeg je ‘ik wil scheiden’? Hier vind je enkele tips voor het omgaan met twijfels in je relatie.

Denk er goed over na

Soms zijn twijfels berust op de opmerkingen van anderen, een bepaalde angst of door ervaringen uit je verleden. Er zijn genoeg redenen waaruit twijfels in je relatie kunnen ontstaan, en je het idee geven dat je wil scheiden. Toch is het goed deze twijfels te analyseren voordat je overgaat op zorgeloos scheiden. Bedenk goed waar deze twijfels vandaan komen. Heb je ze zelf bedacht, of komt het door iets wat iemand tegen je heeft gezegd? We zijn heel gevoelig voor de mening van anderen, waardoor we hier snel twijfels door krijgen die we anders niet hadden gehad. Het is dus goed mogelijk dat je twijfels je zijn aangepraat, maar dit betekent niet dat je ze niet serieus moet nemen.

Maak het bespreekbaar met je partner

Op het moment dat je gaat denken: ik wil scheiden, is het goed dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de twijfels groter worden en ze uiteindelijk niet meer uit je hoofd kunt zetten. Kies een goed moment om hier met je partner over te spreken. Vermijd bijvoorbeeld afleidingen als de televisie of mobiele telefoons. Zorg dat jij en je partner even tijd maken voor het gesprek en niet onverwacht gestoord worden. Spreek je twijfels uit en geef je partner de tijd hierop te reageren. Dit gesprek komt misschien totaal onverwacht voor je partner, dus hou rekening met een emotionele reactie.

Wacht niet te lang met actie

Wanneer je erachter komt dat je niet meer verder wil met je partner, is het belangrijk dat je niet te lang wacht. Het is oneerlijk om je partner aan het lijntje te houden wanneer je het besluit voor een scheiding al hebt gemaakt. Benoem het en ga over tot actie. Natuurlijk vinden er veel emotionele gesprekken plaats in de aanloop naar de scheiding, maar deze moeten je niet afschrikken. Er komen veel dingen kijken bij een scheiding, zoals het verdelen van eigendommen en eventueel het gezag over de kinderen. Verschillende organisaties kunnen je helpen met de praktische kant van zorgeloos scheiden, maar het emotionele deel moeten je partner en jij echt samen doen.

Vergelijkbare berichten