een-man-en-een-vrouw-hebben-een-relatie

Wat houdt een latrelatie in?

Eén van de grootste mijlpalen in een relatie is de dag waarop je eindelijk de huishoudens combineert. Traditioneel gezien denk je eraan om dat te doen nadat je getrouwd bent. Hoewel veel liefdesparen tegenwoordig vóór die stap al gaan samenwonen. Tenzij ze besluiten een latrelatie te hebben.

Wat betekent een latrelatie?

‘Living Apart Together’ (LAT) verwijst naar liefdesparen die een intieme relatie hebben, maar om verschillende redenen ervoor kiezen om apart te wonen. Die redenen kunnen financieel, persoonlijk of beide zijn.

Waarom apart wonen?

Stellen kunnen om verschillende redenen besluiten apart te gaan wonen. Het maakt daarbij niet uit of dat nu is omdat ze van hun zelfstandigheid en graag wat meer persoonlijke ruimte houden. Of omdat ze voor hun werk of om andere financiële redenen op verschillende locaties moeten zijn. Het kan ook zijn dat men het gevoel heeft dat het niet constant samen zijn, hun relatie juist versterkt.

Afzonderlijk wonen kan bijvoorbeeld een fijne oplossing voor stellen zijn, die hun individuele ruimte evenals elkaar samenzijn bijzonder waarderen. Het stel houdt enorm van elkaar, maar de partners hebben niet direct het gevoel dat ze in hetzelfde huis hoeven te wonen om een uiting aan hun liefdesrelatie te geven.

Kiezen wat voor jou het beste aanvoelt

Uit een onderzoek van de Universiteit van Missouri blijkt dat veel latrelaties uit stellen van boven de vijftig jaar bestaan. De latrelatie vindt dus plaats nadat deze partners al een poosje alleen hebben gewoond. Misschien nadat ze weduwe/weduwnaar zijn geworden of zijn gescheiden. Ze beseffen dan dat ze beter gedijen als ze meer onafhankelijkheid zijn en persoonlijke ruimte hebben. En dat ze dat ook niet willen opgeven wanneer ze wederom aan een toegewijde relatie beginnen.

Dezelfde experts zeggen daarnaast dat latrelaties onder millennials ook steeds meer toeneemt. Dit komt vooral dankzij de toegenomen onafhankelijkheid van vrouwen en de snel globaliserende arbeidsmarkt. Plus de normalisering van allerlei andere soorten van ‘niet-traditionele’ relatiestijlen, zoals polyamorie

Enkele voor- en nadelen van latrelaties

Nadelen latrelaties

Steeds meer mensen staan ​​op dit moment open voor een latrelatie. Geld lijkt echter in veel gevallen het belangrijkste nadeel te zijn. Want het hebben van twee huren en nog meer aparte uitgaven zorgt voor veel extra kosten. Geld dat anders bij het combineren van de huishoudens bespaard had kunnen worden.

Enkele andere nadelen kunnen met vertrouwensproblemen (zoals vreemdgaan) of een mogelijke eenzaamheid (want de partner is er niet altijd) te maken hebben. Bovendien kunnen daarbij betrokken kinderen het verwarrend vinden.

Voordelen latrelaties

De lijst met voordelen is echter een stuk langer. Met name het vinden van een balans tussen de relatie en het individualisme scoort hoog. Er samen voor zorgen dat de gewaardeerde onafhankelijkheid niet in een wederzijdse afhankelijkheid verandert, is ook een essentieel onderdeel van een duurzame latrelatie.

Veel personen wijzen erop hoe belangrijk hun tijd alleen voor hen is. En hoe die tijd alleen meer vrede in de relatie brengt, zonder de persoonlijke ruimte in gevaar te brengen. Het vieren van het ‘opzettelijk’ tijd met elkaar doorbrengen zorgt bovendien bij velen voor meer intimiteit en quality time in hun relatie. En het kan helpen de ruzies tussen de koppels aangenaam te verminderen.

Uiteindelijk valt er te concluderen dat veel mensen in de loop van de tijd steeds onafhankelijker zijn geworden en zo meer persoonlijke ruimte nodig hebben. Op deze manier kan een latrelatie een goede optie zijn om een nieuwe relatie te laten werken.

Vergelijkbare berichten